Att lägga en ny gödselkompost

100508 av Maria

kompostlimpa

Precis så hette dagens sista moment i kursen i ekologisk odling. Ingen av oss visste nog exakt vad som väntade när vi efter en hel dags grävande och ogräsrensning stod trötta och frågande framför ett stort flak fårdynga som parkerats brevid våra lotter. Men här väntade ett äkta skitgöra. Två slitiga timmar senare hade vi finfördelat gödseln tillsammans med halm och skapat en 7 meter lång nära nog perfekt formad så kallad kompostlimpa.

(Och ja, vi betalar dyra pengar för den här kursen. Frågor på det?)

Men vad är då vitsen med det här? Jo. Varje år måste man tillföra näring i någon form till sin odling. Och för en ekologisk odlare är stallgödsel (häst, ko, gris eller får) ett givet val för att grundgödsla jorden och samtidigt bygga mull. Men det går inte att använda färsk “obrunnen” gödsel eftersom den innehåller för mycket kväve. Därför blandar man gödseln med ett kolrikt strömaterial (i det här fallet halm) och i nedbrytningsprocessen binds kvävet. Efter ungefär ett år har du perfekt kompost att mylla ner i din odling!

Eller så kan man köpa färdigbrunnen kogödsel på påse. Men efter den här dagen vill jag gärna hävda att det är fusk.

Läs mer om: , , , , ,

2 kommentarer om “Att lägga en ny gödselkompost”

  1. Elin skriver:

    Ha ha, inga frågor!
    Eller jo förresten, vars fick ni tag på halm? Jag måste ha lite, och jag håller på att bli tokig för jag hittar ingen: stallen jag pratar med använder sågspån, inte halm.

  2. Maria skriver:

    Hej Elin!
    Halmen kom från en bonde, fast han sålde bara jättestora balar (flera hundra kilos) så det kanske blir lite mycket. Vår lärare tipsade om Farmartjänst (http://www.farmartjanst.se) som borde borde kunna fixa eller förmedla en kontakt.

Skriv en kommentar