Ostkaka med zucchini

100824 av Maria
Gul zucchini

Före

Om det var något vi lyckades med på kursen i ekologisk odling så var det våran sommarsquash. Säkert 10 – 15 stycken bamsingar blev det. Men vad ska vi göra med alla de här? undrade vi i helgen. “Ostkaka” föreslog vår gästföreläsare Maj-Lis Petterson. Javisst sa vi och försökte se smarta ut. Säger Sveriges främsta trädgårdsguru att man kan göra ostkaka på squash så är det nog så.

Ostkaka med zucchini

Efter

En googling senare hade jag receptet, och OJ vad gott. Det smakar ju precis som en alldeles vanlig ostkaka, kanske till och med godare.

Ingredienser zucchiniostkaka 4 port.

(Recept från Ecoprofile)

Zucchini 400-500 gram
Ägg 3
Mjölk, 3% 2.5 dl
Vetemjöl 2 matsked(ar)
Socker, strö 1 dl
Bittermandel 5-10
Sötmandel 0.5 dl

Gör så här
Skala zucchinin och skär i små bitar. Lägg bitarna i en kastrull med en liten skvätt vatten i botten och koka dem så gott som mjuka. Lägg dem i ett durkslag och låt rinna av några minuter. Mosa eller mixa zucchinibitarna.

Gör en smet på ägg, mjölk, vetemjöl och strösocker. Mal bittermandlarna och sötmandeln och lägg i smeten. Om du vill använda bittermandelolja i stället för bittermandlarna går det lika bra. 6-8 droppar allt eller efter tycke och smak. Tillsätt zucchinimoset till sist.

Häll i smeten i smord och bröad form. Grädda långt ner i ugnen i 200 grader i 1 timme.

Servera färska bär (jordgubbar och hallon är mina favoriter) eller sylt och lättvispad grädde till. Ibland kan vi äta den naturell också.

Läs mer om: ,

En kommentar om “Ostkaka med zucchini”

  1. [...] (både tvåbenta och flerbenta). Många fina zucchinis att göra soppa eller varför inte ostkaka på. Brysselkålen är på väg att bilda sina små huvuden. Cykelkorgen fylls och middagen [...]

Skriv en kommentar