Mångfald i trädgårdslandet inget för Jordbruksverket

101108 av Maria

Bevara mångfaldenJust nu stormar det i bloggsverige, i alla fall där det skrivs om mat, odling eller allmänt sunt förnuft. Och det med all rätta. Jordbruksverket har nämligen publicerat ett lagförslag som innebär att alla frösorter som säljs för hobbybruk och som inte finns med på EUs sortlista ska beläggas med en registreringsavgift på 3000 kr och därefter en årlig avgift på 2000 kr.

Orimligheten i detta blir tydlig när man läser det utskick som fröfirman Örtagården gjorde förra veckan:

Örtagårdens Fröer KB som har det största utbudet av chilifrö i Sverige har bara en sort som finns med på EUs sortlista (Espelette som heter Gorria på listan) det innebär att dom måste registrera 110 sorter till en kostnad av 550 000 kr [...]

Med tanke på att den summan är högre än vad företaget omsätter per år är det troligt att det här lagförslaget skulle innebära slutet för Örtagårdens verksamhet i nuvarande form.

Konsekvensen av lagförslaget tycks alltså vara att Sveriges små, oberoende fröfirmor skulle tvingas lägga ner eller styra om verksamheten, och vi hobbyodlare skulle få nöja oss med de EU-godkända fröer som säljs av större aktörer.

Vilket vansinne! Att Jordbruksverket har som uppdrag att verka för biologisk mångfald, och tex ligger bakom Programmet för odlad mångfald gör inte det hela mer begripligt.

Vad tycker du? Fram till den 10 november är det fritt fram att maila ett remissvar till jordbruksverket@jordbruksverket.se. Här finns hela lagförslaget:

Dnr 22-9337/10 Föreskrift om bevarandesorter och amatörsorter av köksväxter

Och lite vidare läsning:

Runåbergs fröer: Bevara mångfalden, jo pyttsan!

Rara växter: Rädda den odlade mångfalden!

Allt om trädgårds öppna brev till Jordbruksverket

FOBOs (Förbundet Organisk-Biologisk Odling) remissvar

Flute rapporterar om “blogggbävningen”

Cornucopia: Jordbruksverket vill utrota hundratals ovanliga köksväxter

Läs mer om: ,

4 kommentarer om “Mångfald i trädgårdslandet inget för Jordbruksverket”

  1. david wanegårdh skriver:

    majlat jordbruksverket.

  2. [...] Ännu många fler har skrivit nu, det är särskilt trädgårdsbloggare och odlingsintresserade, men också biologer och andra [...]

  3. maria skriver:

    David – well done!

    Men jaha, nu säger jordbruksverket att avgifterna ännu inte är fastslagna. Men varför står de då angivna i deras egna konsekvensutredning undrar jag? Jag läser visserligen som fan läser bibeln, men så här står det faktiskt “Under de nya reglerna ska alla sorter, även amatörsorter, sortgodkännas och tas med på sortlistan. I Sverige kostar det för nuvarande 3000 SEK i avgift för att tas upp på sortlistan och 2000 SEK i årlig avgift.” Så även om det står något annat nån annanstans så är det i så fall som gjort för missförstånd.

  4. [...] fröfirmor har haft en besvärlig höst då den så kallade FRÖ-lagen plötsligt dök upp med dyra och krångliga regler. Nu verkar Jordbruksverket ha insett att de nya [...]

Skriv en kommentar