Att odla på balkongen – så funkar det!

110829 av Maria

För en dryg vecka sen pratade jag balkongodling på en av Echos föreläsningar på Malmöfestivalen. Temat var Odling för alla och förutom jag själv medverkade Johanna Gustavson Jimenez och fotografen Christian Jimenez som gav smakprov ur sin kommande bok ”Staden som åkermark” (som jämför odlingsprojekt i New York och Malmö) samt Kristina Nolin som driver blomsterbutiken Florera som säljer närodlade, ekologiska och Fairtrade-certifierade blommor. Dessutom dök odlingsnätverket Mykorrhiza upp. Det blev fullsatt vilket var jättekul för oss, men mindre roligt för de som inte kom in. Här kommer en sammanfattning av min del av föredraget till er som är nyfikna på vad jag pratade om.

Varför ska man odla på balkongen?

Det finns många anledningar till varför man ska odla på balkongen. Men förutom att det är kul och gott är det här mina topp 3:

1. Att odla på balkongen är bra terapi för stressade stadsbor

Kanske har du ett stressigt arbete och spenderar större delen av dagen framför din dator? Att komma hem och sticka fingrarna i jorden är en otroligt bra kontrast till storstadslivet – bättre mindfulness finns nog inte.

2. Balkongen blir en grön oas för pollinerare

Mängden pollinerande insekter minskar. Och det borde vi bry oss om eftersom en tredjedel av den mat vi äter är beroende av pollinatörer som humlor och bin.

3. Kunskap om jorden ger medvetenhet och respekt för livsmedel

De som lär sig vad det krävs för att få något att växa tror jag bättre förstår det ohållbara i dagens storskaliga jordbruk där livsmedel flygs över halva jordklotet till våra tallrikar (ja, det vill säga om den inte åker direkt i soptunnan). Att betala extra för ekologiskt och närodlat känns plötsligt som en självklarhet.

Men om man inte har en balkong då?

Ätbart på innergårdenDå kan man till exempel odla på innergården. I min förening har vi startat en trädgårdsgrupp som hjälps åt med skötsel och vattning. Här kan du se hur det såg ut på vår innergård i somras.

Blomlåda med kryddor

Om du inte har en innergård har du kanske plats för en blomlåda utanför fönstret. I den trivs färska kryddor fint och extra vackert blir det om du blandar dem med blommor.

Odla på fönsterbrädan

Och har du inte plats för en blomlåda utanför fönstret går det utmärkt att odla inomhus på fönsterbrädan. Tomat, chili, gyllenbär och basilika är exempel på växter som trivs fint inne i värmen.

Vad behöver man för att odla på balkongen?

 

Prylar du inte behöver

Med tanke på hur mycket prylar som säljs kan man lätt tro att odling är något komplicerat och dyrt. Men det är det verkligen inte. Du behöver faktiskt bara tre saker:

Odling - det här behöver du

1. Ett odlingskärl

En hink fungerar alldeles utmärkt. Tänk bara på att göra hål i botten så att det inte blir översvämning när det regnar. Välj gärna ett större kärl, då får du större växter och du slipper vattna så ofta.

2. Jord

Något förenklat tycker jag man kan prata om två sorters jord. Såjord och vanlig jord. Såjorden ska du använda när du sår frön. Den innehåller nästan ingen näring och det är så fröet vill ha det för att gro. Men när plantan blivit ca 5 cm då är det dags att ge den mer näringsrik jord, det vill säga “vanlig” jord. Det fungerar med vilken jord som helst, det som skiljer de olika sorterna åt är främst mängden näring. Och näringen tar ändå slut i en kruka efter cirka 3-5 veckor, så då måste man tillsätta egen näring i form av kompost, gödsel eller flytande näring.

3. Ett frö eller en planta

Bra att ha - granne

Att så egna frön är inte det minsta svårt. Men det ska göras i början av våren om den ska hinna växa till sig och ge frukt till sommaren. Om du har missat vårsådden så kan du plantera färdiga plantor direkt.

Okej en sak till är faktiskt bra att ha när man odlar på balkongen – en snäll granne! När solen ligger på behöver växterna vatten varje dag, och vill man åka bort på semestern då är det blomvakt som gäller.

Jag är hopplös med växter. Vad gör jag för fel?

Vatten, ljus, näring

Med största sannolikhet hittar du problemet genom att stämma av de här tre punkterna. Jag tror att de som anses ha gröna fingrar speciellt har förstått den tredje punkten, att växten behöver mer näring när den näring som finns i jorden har tagit slut. Det var en sån sak som jag själv hade missat helt innan jag började intressera mig för odling.

Tre enkla sätt att komma igång

Tomater - bra för nybörjare

Tomater i hink är var min egen inkörsport till odlingens värld. Så frön i mars och välj en så kallad “busktomat” som inte blir så hög. Tomater vill ha mycket näring så vill man ha god skörd kan man blanda jorden med kogödsel.

Kryddlåda

Färska kryddor i en blomlåda. Antingen sår man kryddorna själv från frö, eller så kan man faktiskt plantera ut de färska kryddorna som säljs i mataffären. Det funkar utmärkt och en del av dem, som timjan och gräslök kan till och med övervintra om man täcker över dem på vintern.

Odla på höjden

Sockerärtor. Här utnytjar man ytan effektivt genom att låta dem klättra längs väggen. De blommar vackert och sen får man underbara små baljor att ha i salladen.

Men hur är det egentligen med att odla ätbart mitt i staden? Blir inte grönsakerna giftiga?

För några år sedan genomförde Fritidsodlingens Riksorganisation ett försök där de odlade plocksallad vid hårt trafikerade gator och sedan analyserade bladen. De visade sig innehålla något förhöjda halter av Polyaromatiska kolväten och rekommendationen är därför att inte odla närmare än 20 meter från en hårt trafikerad väg. Samt att skölja grönsakerna ordentligt. Följer man de rekommendationerna så är man safe. Sen vi slutade använda bly i bensinen återfinns det inte längre några tungmetaller i det vi odlar i stan.

Det här med balkongodling verkar ju enkelt, var är utmaningen?

Om du tycker att det här verkar löjligt enkelt så finns det oändligt många projekt som väntar på dig.

Optimera odlingsytan

Optimera skörden. Själv anlade jag ett litet grönsaksland i pallkrage på min balkong. Obs, det rekommenderas inte om din balkong är frihängande eftersom maxvikten då beräknas till 100 kg/m2.

Eller skapa ditt eget kretslopp genom att anlägga en kompost på balkongen. Låt maskarna förvandla ditt organiska avfall till ny näringsrik jord – som raketbränsle för dina krukväxter.

Lycka till med din balkongodling! =)

8 kommentarer om “Att odla på balkongen – så funkar det!”

 1. Poonam skriver:

  Värsta bästa presentationen till balkongodling!

 2. Ellen skriver:

  Underbart, tack för tipsen!

 3. Maria skriver:

  Superbra tips, tack!

 4. Victoria skriver:

  Hej.
  Jag letar efter föreläsare i ämnet balkongodling, odling i kruka odyl.
  Skulle du vara intresserad?
  Ta gärna kontakt med mig då så berättar jag mer, det skulle i så fall vara under 2016.

 5. Jan E Axelsson skriver:

  Du ska få ett jättebra tips av mig.
  Förra året köpte jag en låda med lock (och med hjul) i genomskinlig plast på IKEA. Borrade 8 hål i botten och 8 i locket. Ställde på balkongen i söderläge. Sådde salladsfrön. Efter 4 dygn var groddbladen uppe. Samma sak i år trots utebliven vårvärme.
  Ett portabelt växthus för balkongodling för 40:-!!!
  Värt att testa. Jag har köpt tre nya för årets odling av sallad och diverse kryddväxter.

 6. Kerstin Larsson Selin skriver:

  Hejsan
  Jag är ute efter någon som kan hålla föredrag om att odla på balkong.
  Vi är en förening i Nynäshamn STA.
  Hör gärna av er.
  Kerstin

 7. Anna skriver:

  taack:)

 8. Anna skriver:

  thank you=)

Skriv en kommentar