Inför vintervilan

111106 av Maria

Vintervila i pallkragen

I går var Sandra från Allt om trädgård här och hälsade på. Sandra odlar också på balkongen (se hennes fina och färglada balkong här) och i går hjälpte hon mig att förbereda vinterförvaringen av växter på balkongen. Vädret är ju ovanligt milt (58 år sedan vi såg något liknande) så vi bestämde oss för att vänta med att täcka över växterna tills den första frosten har kommit. Om man täcker över växterna för tidigt finns det risk för att det bildas kondens där under, och det gillar inte växterna. Dessutom har de inte hunnit förbereda sig på att det faktiskt är dags för vintervilan ännu, eftersom det fortfarande är så varmt. Mina jordgubbsplantor längst till höger i bild växer fortfarande som om det inte finns någon morgondag. De behöver troligtvis en frostnatt eller två för att haja läget.

Vi ställde i alla fall upp jordgubbarna på jorden i pallkragen, närmast husväggen för att där blir det varmast. De krukor som ska övervintra grävde vi ner med kruka och allt i jorden. När minusgraderna närmar sig kommer jag täcka över det hela med fiberduk och säckväv.

Jag tror för övrigt att jag äntligen har förstått hur det här med vintertäckning fungerar. Att man packar in krukorna i isolerande material – tex säckväv, odlingsduk, frigolit etc, gör inte inte direkt att växterna får det varmare. Däremot skyddar man växternas rötter från att uppleva snabba temperaturförändringar eftersom det isolerande materialet stabiliserar den temperatur som finns i krukan. Och det är det som är syftet. Går temperaturen snabbt upp och ner kan det bildas iskristaller i växtcellerna, och då slutar det illa för växten.

jordärtskocka

I dag fortsatte pysslandet. Potatis  i hink känns såå 2009. Jordärtskocka i hink känns däremot väldigt spännande!  Så här har två små kravodlade skockor från Konsum hamnat i jorden. Skockorna ska inte skördas förrän sen höst nästa år, men den som väntar på något gott…

Ruccolafrön och tomater

Några ruccolaplantor har fått stå kvar sen i somras och nu plockade jag in de frön som har bildats. De sista tomaterna fick komma in också. Antingen kommer de mogna till eller så blir det stekta gröna tomater av dem.

 

 

 

Läs mer om: ,

3 kommentarer om “Inför vintervilan”

 1. Eva Linnea skriver:

  Nu är ekologiska odlingskursen 2011 slut!! Det har varit en härlig & arbetsam tid. Nu får vi förvalta våra kunskaper alldeles på egen hand.
  Kram från Eva Linnea

 2. Maria skriver:

  Ja visst är det lite sorgligt, det tyckte jag också. Såg bilderna från lotten, saknar den! :]

 3. Mia Peterson skriver:

  Hej!
  Jag funderar på att odla jordärtskockor i stor kruka/hink och har surfat runt efter information om de går. Hur gick de för dig? Fungerar de? Tacksam för svar gärna på mail mia_peterson@hotmail.com

Skriv en kommentar