Halvtidsutvärdering

120730 av Maria

På lotten växer det över förväntan, men så klart kan det göras en hel del förbättringar till nästa år. Här kommer en sammanställning för mitt dåliga minne och för er som är intresserade.

Vintersquash

Både störbönor och vintersquash har varit sena i starten. Jag satte ut plantorna innan jorden var riktigt varm och jag tror inte de har förlåtit mig. Nästa år: Vänta tills jorden är minst 10 grader.

Störbönor

Störbönorna blommar visserligen gulligt, men de har inte klättrat så högt som jag vet att de kan.

Kålbädden

I kållandet växer det så det knakar. Jag misstänker att hemligheten stavas trädgårdskompost. Odlingsbädden består nämligen i huvudsak av mina kolonigrannars gamla trädgårdsavfall.

Majs

Avdelningen mindre lyckat. Jag förstår ju egentligen att man inte kan odla majs på blåsigt friland i zon fem. Kalla det överdriven tilltro till den globala uppvärmningen. Nästa år: Gör inte om det.

Potatis och bondbönor

Mer på samma tema. Bondbönorna är nu tre gånger så höga som potatisen och släpper inte ner något ljus till de stackars knölarna. Nästa år: Öka radavståndet.

Rundel med rabarber

Min flätade rundel är hårt ansatt av ogräs. Men den pryder ändå sin plats.

Malawi och äppelsquash

Den röda ekbladssalladen Malawi har alla rätt. Den är vacker, jättegod och dessutom håller bladen sig länge i kylen. Mot hösten blir den upp emot en meter hög, men fortfarande blir inte bladen beska. Rekommenderas!

Sommarsquash och bönor

Bönorna mellan zucchiniplantorna kommer få det tufft. Nästa år: Trotsa inte plantornas radavstånd.

Svartrot och palsternacka

Svartrot – pallade morötter – palsternacka – haverrot. Även i den här bädden har jag underskattat vikten av radavstånd. Nästa år: Var mer generös med plats.

Fänkål och sallad

Samodling av fänkål och sallad fungerar alldeles utmärkt. Nästa år: Gör precis likadant.

Zefa Fino heter fänkålen. Mycket god och alla plantor har bildat fina knölar.

Översikt på lotten

Och så här ser hela kolonilotten ut just nu. Fiberduken i mitten är ett desperat försök att rädda vintermorötterna undan sin värsta skadegörare – den tvåbenta lymmeln.

2 kommentarer om “Halvtidsutvärdering”

  1. Janne skriver:

    Alltså, bilderna gör inte din lott rättvisa. Man måste se den i verkligheten, den är ju mer av en park än en lott. :) Jag tycker det är perfekt att du experimenterar med odlingen, då kan ju vi köra de lyckade varianterna på vår lott nästa år. ;)

  2. Maria skriver:

    Hehe, tack Janne fast nu överdriver du ju liite. :D

Skriv en kommentar