Bondens marknad i Umeå

120825 av Maria

“Jag ser ingen bonde!” ropar det lilla barnet i folkmassan. Han är bestört, nästan gråtfärdig. Mamman lugnar barnet och förklarar att det visst är flera bönder här, de har bara inte arbetskläderna på sig. Och visst är det så. Bondens egen marknad är böndernas chans att sälja direkt till slutkonsument utan mellanhänder. Marknaden finns på över 20 platser i landet och idag var andra lördagen av totalt sju som grönsaksodlare, fåruppfödare, bagare och bärförädlare fanns på plats i Umeå.

Fru Magda lottar ut en skördekorg

Spetskål, picklade grönsaker och trädgårdssalt hos Fru Magdas. Gilla henne på Facebook och tävla om nästa veckas skördekorg.

Vaktelägg

Emma Preutz föder upp både höns och vaktlar mitt på Teg i Umeå. Vakteläggen ser ut som små konstverk! Kolla in när Västerbottensnytt hälsade på i Emmas hönshus i våras.

Nyhems handelsträdgård

Nyhems handelsträdgård odlar ekologiska grönsaker och föder upp får. Gården som ligger i Flurkmark är med i WWOOF Sweden och tar emot volontärer från hela världen. Även undertecknad fick en inbjudan att hälsa på, sånt uppskattas varmt!

Oxvikens gård

Kål i olika färg och form från Oxvikens gård. Även de sysslar med både grönsaksodling och fåruppfödning.

Alskogs grönsaksodling

Full rusch vid Alskogs grönsaksodling. Gunnar Alskog var den som drog igång Bondens marknad i Umeå för tolv år sedan. På Alskogs hemsida finns “Ett odlingsår i bilder” som ger en inblick i en grönsaksodlares vardag. (Behöver jag tillägga att det ser alldeles underbart ut?)

Kräkångers ekogård

Finfina grönsaker från Kräkångers ekogård. De är mig veterligen tillsammans med Alskogs de största producenterna av ekologiskt odlade grönsaker i trakten. Jag hade nöjet att besöka båda dessa gårdarna på fältvandring tidigare i sommar och fick med mig en massa goda råd inför min kommande bondekarriär. Hatten av för Maggan, Stefan och Gunnar som så generöst delade med sig av sina erfarenheter!

Och appropå Bondens marknad. Ni har väl inte missat Husfaderns blogg? För precis ett år sedan, då han besökte Bondens marknad i Stockholm, bestämde sig Petter för att sluta handla på ICA och bara köpa sina livsmedel direkt från producenter. Det har gått alldeles utmärkt och nu tänker han ta konceptet vidare till att gälla även kläder. Läsvärt!

 

3 kommentarer om “Bondens marknad i Umeå”

  1. Fru Magda skriver:

    Härliga bilder från en härlig marknadsdag! Det kanske inte alltid syns på oss att vi är bönder ;-)

  2. Klara skriver:

    Hej jag undrar om vi kan få använda en av dina bilder i en studentrapport om en marknad i Kenya, på masterprogrammet design för hållbar utveckling inom Arkitekur på Chalmers?

  3. Maria skriver:

    Hej Klara! Det går bra, ange fotograf bara. Fint att du frågade! :)

Skriv en kommentar