Veckan som gick

121014 av Maria

Det är lite glest mellan inläggen just nu. Det är för att jag sitter och skriver på min affärsplan som ska besvara frågan “kan man verkligen leva på att odla och sälja grönsaker?”. Förhoppningsvis kommer svaret att bli JA och då tusan ska det bli odla av. Här kommer i alla fall några bilder från veckan som har gått.

Min blivande åker?

Här är platsen som upptar mina tankar både dag och natt. Funkar jorden för att odla grönsaker? Hur och när ska jag bryta vallen? Vilka maskiner och redskap behöver jag? Kan jag ha en häst istället? Hur ska jag få bort kvickroten? Vad ska jag odla och vilken växtföljd ska jag ha? Var ska jag få gödsel ifrån? Hur ska jag sälja och vem vill köpa? Vad behöver jag för tillstånd? Många frågor som behöver svar. Men jag har i alla fall en åker. Det är en början!

Lotten i oktober

På lotten börjar det se rätt deppigt ut.

Skörd i oktober

Men det finns fortfarande mycket gott att skörda!

Emmas höns

Jag hälsade på hemma hos Emma som har höns och trädgårdsland mitt i stan.

Korgen full av kryddor

Hon skickade hem mig med cykelkorgen full av kryddor!

Stenparti med kryddträdgård

Kryddorna följde med ut till stugan och blev en del av sommarens vansinnesprojekt: Ett gigaaantiskt stenparti med en kryddträdgård i mitten.

Pärlrönn

De flesta växterna i stenpartiet kommer från rabatten som låg här tidigare. Men ett nytt träd har vi planterat – en pärlrönn. Nu har den tappat sina fina höströda blad men de vita bären sitter kvar.

Lite skog i en kruka

Det var kanske sista besöket i stugan för i år. Bara därför kändes det helt rätt att ta med en bit skog hem till stan.

 

3 kommentarer om “Veckan som gick”

 1. Markus skriver:

  Åh vad rolig affärside! Jag har själv varit inne på liknande tankar många gånger men ännu har det inte blivit av och det kanske inte är så troligt att det blir av heller då annat lockar mer.

  Har du tittat något på skogsträdgårdar, agroforestry och liknande? Det går ju att integrera dela av det tänket utan att ta upp för mycket plats för ditt grönsaksodlande och på så sätt få en diversifiering av ditt utbud och fler ben att stå på ekonomiskt, dessutom en ökad biologisk mångfald.

  Sen tror jag på att paralellt med grönsaksodlandet också ha en förädlingsprocess där man tillverkar tex chutneys, såser, krämer, marmelad och annat man kan hitta på för att på så sätt skapa ett mervärde i produkten och få ett högre försäljningsvärde per enhet :)
  Hoppas det går bra med planen!
  Allt gott

 2. anna skriver:

  Ja, vilken vansinnigt vacker kryddträdgård. Ett mästerverk! Det blir kul att se den växa. Ha det gott Anna

 3. maria skriver:

  Markus – jo precis det är oftast inte idén som är det svåra. Jag tänkte att jag skriver det här så jag får lite press på mig att genomföra det också.. :] Förädling vore skoj men har inte tillgång till några lokaler i dagsläget. Kanske lika bra att fokusera helt på att få det att växa först!

  Anna – Men tack! Fler bilder utlovas till våren.

Skriv en kommentar