Ljuset, temperaturen och plantorna

130321 av Maria
Tre tomater

Tre tomater av samma sort, alla fyra veckor gamla. Varför har de vuxit så olika?

kursen i ekologisk odling har vi pratat om förkultivering. För att visa hur plantorna påverkas av ljus och temperatur sådde jag dessa tomater för precis fyra veckor sen. De fick alla gro tillsammans men sedan fick plantorna lite olika förutsättningar.

Plantan längst till vänster fick stå i ett västfönster i rumstemperatur. Som ni ser har den ränt iväg. Det händer ofta när vi driver upp plantor i våra väluppvärmda hem och speciellt när vi tjuvstartar lite för tidigt. Dagsljuset i februari och början av mars är helt enkelt inte tillräckligt i förhållande till den höga inomhustemperaturen.

Plantan i mitten stod i samma rum och alltså lika varmt. Men den fick stå under lysrör som motsvarar dagsljus (6500 K), cirka 12 timmar per dygn. Den har kommit längre i utvecklingen och ser ut att bli en knubbig och stark planta.

Plantan till höger stod också i ett västfönster. Men i ett rum där temperaturen var lägre, cirka 16 – 18 grader. Den här plantan är också knubbig men den har inte kommit lika långt i utvecklingen som plantan som fick extra ljus.

Alltså: Ränner dina plantor iväg kan du antingen öka ljuset eller minska temperaturen. Varför vill man inte ha rangliga plantor då? Jo de ger oftast inte lika hög skörd  som om de hade fått utvecklas under optimala förhållanden. Jag ska försöka hålla liv i dessa så jag kan återkomma med skörderesultatet senare under året!

6 kommentarer om “Ljuset, temperaturen och plantorna”

 1. Maria skriver:

  Bra konkret tips att ta hänsyn till då jag har tomatplantor på väg! Tack!

 2. Tove skriver:

  Spännande att följa dina plantor! Å tack för en fin blogg
  /Tove

 3. Annika i Anumark skriver:

  Hej!
  Kan jag hoppa på din kurs i april och framåt?
  Jag behöver mer kunskaper, och då sådana som du lär ut!
  Välkommen till miljöcaféet på Bokcafé Pilgatan nästa måndag (15/4) KL 18.30. Det handlar om maten i våra magar.
  “Idag är vi helt beroende av fossil energi för att mätta våra magar. Vad händer då vi passerat oljetoppen? Linus Pettersson ger sin bild av detta, och vad vi måste förändra för att hållbart trygga vår matförsörjning.”

  Hoppas vi ses snart!
  Annika Burholm

 4. Maria skriver:

  Hej Annika!

  Vad kul att du vill gå kurs, jag har mailat dig!

 5. Stig Häggkvist skriver:

  Jag odlar chili som hobby och det är just detta som är det viktiga om man vill få fina plantor, ljusmängd kontra temperatur. Ju varmare man har ju mera ljus måste plantorna få för att utvecklas bra och inte ränna iväg. Lär man sig att hitta denna balans så kommer man att lyckas men sin odling :)

 6. At this time I am ready to do my breakfast, when having my breakfast coming over
  again to read more news.

Skriv en kommentar